Перейти до вмісту

Відбувся захист дисертаційного дослідження на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 053 «Психологія»

 29 червня 2021 р. на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 70.052.011 Хмельницького національного університету відбувся захист на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 053 «Психологія» аспірантки кафедри психології та педагогіки Карпової Дарії Євгенівни.

Здобувач представила на захист дисертаційне дослідження «Психологічні умови формування уявлень про сімейні ролі у студентської молоді».

Науковий керівник – Комар Таїсія Василівна, доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету. Це результат багаторічного дослідження, що проводилося в межах наукової школи «Психологічні засади підготовки молоді до сімейного життя».

Опонентами виступили шановні фахівці у галузі сімейної психології Мушкевич Мирослава Іванівна, доктор психологічних наук, доцент, завідувач кафедри практичної та клінічної психології Волинського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк) та Радчук Галина Кіндратівна, доктор психологічних наук, завідувач кафедри психології розвитку та консультування Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка (м. Тернопіль).

У процесі обговорення члени спеціалізованої вченої ради звернули увагу на актуальність теми дисертаційного дослідження та на наукову цінність одержаних результатів. Акцентували увагу на тому, що дисертанткою вперше обґрунтовано типологію сімейних ролей за інтелектуально-світоглядною, морально-психологічною, інтимно-сексуальною, господарською та матеріально-фінансовою функціями сім’ї. Це сприяє розширенню уявленню молоді про моделі поведінки шлюбних партнерів. Крім того нею розроблено психологічний інструментарій формування у студентської молоді уявлень про моделі поведінки подружжя, метою якого є: поглиблення знань здобувачів вищої освіти про позитивні та патологізуючі сімейні ролі, усвідомлення моделей поведінки шлюбних партнерів, що здатні впливати на гармонію сімейного життя.

Вітаємо Дарію Євгенівну та наукового керівника з успішним захистом дисертації та бажаємо їм подальших здобутків у науковій і педагогічній діяльності.