Перейти до вмісту

У переліку наукових видань Хмельницького національного університету з’явився новий журнал «Psychology travelogs»

 Практика свідчить, що наявність і якість наукових періодичних видань (журналів) і наукових публікацій поступово починають ставати важливими показниками для оцінки наукової роботи (і не тільки наукової) вітчизняних закладів вищої освіти і наукових установ. Очевидно, це обумовлене, насамперед, потребою оприлюднювати нові наукові знання, які є наслідком системної наукової діяльності закладу вищої освіти.

Результати наукових досягнень викладачів кафедри психології та педагогіки, а також здобувачів ступеня доктора філософії та вищої освіти магістерського рівня (спеціальність 053 «Психологія») Хмельницького національного університету послужили потужною мотивацією для втілення ідеї щодо заснування наукового журналу «Psychology Travelogs», в якому будуть досліджуватися та оприлюднюватися результати наукових пошуків у галузі соціальних та поведінкових наук за спеціальністю 053 «Психологія». Головним редактором журналу є Комар Таїсія Василівна (доктор психологічних наук), головою редакційної колегії – Потапчук Євген Михайлович (доктор психологічних наук), відповідальним секретарем – Міхеєва Людмила Василівна (кандидат педагогічних наук).

Перший випуск журналу (http://pt.khmnu.edu.ua/index.php/pt/issue/view/3) став не тільки історичною подією для психологічної спільноти Поділля та нашого університету, а й відобразив багатогранність наукових інтересів дослідників. Наприклад, представники наукової школи «Формування особистості як суб’єкта самотворення та самозбереження» оприлюднили результати досліджень:

– динаміки прояву синдрому професійного вигорання у медичних працівників в умовах COVID-19 (Наталія Сургунд, Ніна Примуш);

– когнітивно-поведінкової терапії як методу корекції самоушкоджень підлітків (Ольга Ігумнова, Артем Михайлов);

– особистісної тривожності психолога та її впливу на результативність професійної діяльності (Наталія Берегова, Людмила Джигун);

– творчого потенціалу особистості (Таїсія Комар, Валентина Афанасенко);

– шляхів формування у старшокласників ціннісного ставлення до власного здоров’я (Людмила Міхеєва).

Представники наукової школи «Психологічні засади підготовки молоді до сімейного життя» опублікували результати вивчення:

– психологічної структури уявлень молоді про сімейні ролі (Євген Потапчук, Дарія Карпова);

– умов успішного освоєння ролі матері та становлення материнства в психологічному консультуванні жінок (Олена Петяк, Алла Руденок).

Низка наукових статей присвячені підготовці майбутніх фахівців і відображають результати досліджень:

– особливостей вибору професії психолога студентами закладів вищої освіти (Олена Василенко);

– компонентів професійної готовності майбутніх психологів до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами (Алла Руденок, Ірина Гуляк);

– інноваційного потенціалу педагогів закладів освіти (Оксана Варгата, Анна Цимбалюк);

– психологічних особливостей професійно-педагогічної культури майбутнього педагога (Олена Гомонюк, Оксана Онишко).

Як бачимо, видання наукового журналу «Psychology Travelogs» не тільки розширило перелік потужних наукових видань Хмельницького національного університету, а засвідчило наявність наукових шкіл та прагнення дослідників до публікаційної активності. Щиро бажаємо редакційному штату журналу вдалого втілення задуманого, талановитих і креативних авторів, великої читацької аудиторії, всеукраїнського та міжнародного визнання.

Кафедра психології та педагогіки