Перейти до вмісту

Мотивуюча зустріч здобувачів ступеня доктора філософії (спеціальність 053 Психологія) з випускниками аспірантури та гарантом ОНП

 27 вересня 2021 року завідувач кафедри психології та педагогіки, професор Потапчук Євген Михайлович організував зустріч здобувачів ступеня доктора філософії (спеціальність 053 Психологія) з випускниками аспірантури Хмельницького національного університету Оленою Петяк та Дарією Карповою, які першими захистили дисертації і отримали ступінь доктора філософії за цією спеціальністю. Відрадно, що ці молоді доктора філософії являються активними учасниками Наукової школи «Психологічні засади підготовки молоді до сімейного життя» і продовжують далі займатися дослідженнями проблемних питань сімейної психології.

Доречно зазначити, що Олена зуміла достроково виконати вимоги освітньо-наукової програми і успішно захистити у 2020 році дисертацію на тему «Психологічні особливості дефініції ревнощів та їх корекція у шлюбних партнерів». Вона поділилася своїм досвідом набуття універсальних навичок дослідника, зокрема організації наукового дослідження та презентації його результатів, а також здобуття глибинних знань і оволодіння термінологією з досліджуваного наукового напряму. Доктор філософії Петяк Олена порадила здобувачам своєчасно координувати тему дисертації у Міжвідомчій раді з координації наукових досліджень у галузі освіти, педагогіки і психології при Президії АПН України. Крім того вона підказала вітчизняний науковий журнал з психології, який індексується у базах Scopus. У цьому виданні нею було опубліковано результати своїх досліджень (Petiak O. Associative and Gender Aspects of the Emotional Concept of Jealousy in the Ukrainian Linguistic Culture. East European Journal of Psycholinguistics, 2020, 7 (1). https://doi.org/10.29038/eejpl.2020.7.1.pet). Зважаючи на труднощі у пошуку таких видань, ця порада викликала зацікавленість слухачів і низку запитань про вимоги до змісту та оформлення наукової статті.

Далі своїм досвідом поділилася Дарія Карпова, яка захистила у червні 2021 року дисертаційне дослідження на тему «Психологічні умови формування уявлень про сімейні ролі у студентської молоді». Дарія з власного досвіду порадила слухачам: правильно організовувати свою роботу над дисертаційним дослідженням, чітко записувати усі вихідні дані опублікованих статей і тез, а також фіксувати посилання, де цю статтю можна знайти, щоб потім не було плутанини. Також висловила думку про те, що за результатами дослідження варто надрукувати авторську розробку, в якій розкрити отримані наукові результати, наприклад, авторську програму, методику чи практичні (методичні) рекомендації. Така праця буде сприяти чіткому розкриттю основних результатів дослідження та їх всебічній презентації, зокрема, і для членів спеціалізованої вченої ради. Як приклад, Дарія продемонструвала свій довідник сімейного психолога, що був нею виданий у співавторстві (Психологічна діагностика сімейних ролей як моделей поведінки подружжя : довідник сімейного психолога. Хмельницький : «PolyLux design print», 2021. 52 с.).

Виступи випускників аспірантури, які успішно захистили дисертаційні дослідження, викликали глибокий інтерес у здобувачів та бажання брати з них приклад і досягати свої мети – здобути ступінь доктора філософії.

Далі бесіду зі слухачами продовжив гарант ОНП підготовки «Доктора філософії – 053 Психологія» професор Євген Потапчук, який розкрив деякі особливості виконання здобувачами Індивідуального навчального плану та Індивідуального плану наукової роботи. Він акцентував увагу здобувачів на необхідності чітко дотримуватися графіку освітнього процесу, нагадав про перелік вибіркових навчальних дисциплін, які здобувачі обирали і вносили до індивідуального навчального плану під час проведення проміжної атестації на першому курсі навчання. Далі Євген Михайлович детально зупинився на алгоритмі дій щодо підготовки наукових статей для фахових видань та тез конференцій.

Загалом, як свідчить практика, такі зустрічі сприяють ефективній співпраці учасників навчального процесу та підвищенню мотивації до активної діяльності здобувачів ступеня доктора філософії спеціальності 053 «Психологія» Хмельницького національного університету.

Кафедра психології та педагогіки