Перейти до вмісту

Участь професора Євгена Потапчука у Форумі щодо запобігання та протидії домашньому насильству (м. Бориспіль)

 9 жовтня 2021 року у м. Бориспіль було проведено Всеукраїнський форум, присвячений темі запобігання та протидії домашнього насильства. На цьому заході прийняв участь завідувач кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету, сімейний психолог, професор Євген Потапчук. Модераторами заходу виступили голова Громадської організації «Жіночі крила» Ніна Целіщева та віце-президент Всеукраїнської фундації захисту прав дітей Олексій Лазаренко. У форумі прийняли участь представники органів влади, громадських організацій, правоохоронці, освітяни, науковців, фахівці у сфері протидії домашньому насильству, а також особи, які постраждали чи страждають від домашнього насильства.

Професор Євген Потапчук, опираючись на свій досвід консультативної та наукової роботи, розкрив психологічні детермінанти домашнього насильства, основні причини пасивності жертв домашніх тиранів, ревнивців. Звернув увагу на психологічну залежність та співзалежність жертв та розповів про особливості надання їм психологічної допомоги, головна мета якої допомогти людині усвідомити те, що вона є жертвою сімейного насилля, бо дозволяє насильнику так принизливо ставитися до себе, проте вона здатна сама змінити цю ситуацію.

Виступ сімейного психолога викликав глибокий інтерес у слухачів та низку запитань від жертв домашнього насильства. Цікавому діалогу сприяв і відомий в Україні правозахисник Олексій Лазаренко, який в ролі модератора задавав багато складних питань, пов’язаних з психологією насильника та жертви.

Завершуючи роботи форуму, голова Громадської організації «Жіночі крила» Ніна Целіщева висловила вдячність за співпрацю та вручила подяку професору Євгену Потапчуку за великий особистий внесок у боротьбу та запобігання домашньому насильству.

Кафедра практичної психології та педагогіки