Перейти до вмісту

Кафедра психології та педагогіки на Міжнародній науково-практичній конференції «У пошуках правди та людяності в епоху війни» (м. Лешно, Польща, 21.08-26.08.2022)

З 21 по 26 серпня у м. Лешно, Польща відбулась Міжнародна науково-практична конференція «У пошуках правди та людяності в епоху війни», що відбулась як гуманітарний проєкт підтримки від WAPP (WSPA), Українського інституту позитивної психотерапії (UIPP), центру позитивної психотерапії в Катовіцах (KCPP) та Лешно (LCPP) у співпраці з International Medical Corp (США). Співорганізатором цієї конференції виступила також кафедра психології та педагогіки Хмельницького національного університету.

На заході кафедру представляли проф. Таїсія Комар, доц. Зінаїда Антонова, доц. Олена Кулешова, доц. Людмила Міхеєва, доц. Олена Петяк, доц. Лариса Подкоритова, доц. Алла Руденок, доц. Наталія Ханецька, а також здобувачка вищої освіти другого (магістерського) рівня Наталія Нахаріза.

Зокрема, професорка кафедри Таїсія Комар і доцентка Наталія Ханецька виступили з вітальним словом під час відкриття конференції. Наталія Ханецька також представила змістовну презентацію, засновану на власному практичному психологічному досвіді «Групова робота за п’ятикроковою моделлю Н. Пезешкіана в допомозі стабілізації в перші місяці війни (досвід проведення груп самодопомоги, груп підтримки для волонтерів, ВПО, педагогів та ін.)».

Інші учасниці делегації від кафедри психології та педагогіки активно долучились до конференції як слухачки та учасниці низки воркшопів, що були представлені на конференції: «Транскультуральна психосоціальна гра як інструмент групового консультування та терапії для формування стійкості перед лицем війни, збройного конфлікту та вимушеного переміщення» (Етьйон Парука, Німеччина); Імпровізаційний театр зі зміною ракурсу – Жан-Марі Бодекен, Німеччина); «Лікування населення з травматичним досвідом методом навчанням самодопомозі та групової підтримки – перевірений дієвий підхід» (Джеймс Гордон, США); «Поєднання елементів психодрами та експресивного письма в процесі травматерапії» (Віктор Жлобінський, Польща); «Гуманістична та експерієнтальна психотерапія через тіло» (Рената Мізерська, Польща); «Рух-відчуття-зв’язок» (Криштоф Карауда, Польща).

Конференція збагатила науковий і практичний досвід учасниць новітніми підходами, методиками і прийомами у сфері психологічної роботи з людьми, що зазнають травматичних переживань.

Отримані досвід, знання та ідеї будуть використані для вдосконалення навчально-виховного процесу кафедри психології та педагогіки та психологічної допомоги населенню.

Кафедра психології та педагогіки висловлює щиру подяку:

– WAPP (WSPA), Українському інституту позитивної психотерапії (UIPP), центру позитивної психотерапії в Катовіцах (KCPP) та Лешно (LCPP), International Medical Corp (США) за ініціативу конференції і її змістове наповнення;

  • Єві Доб’ялі (м. Лешно, Польща) за організацію спонсорської допомоги українським учасникам конференції;
  • Джеймсу Гордону (США) за спонсорування заходу.
Міжнародна науково-практична конференція «У пошуках правди та людяності в епоху війни»
Делегація кафедри психології та педагогіки на Міжнародній науково-практичній конференції «У пошуках правди та людяності в епоху війни»
Делегація кафедри психології та педагогіки на Міжнародній науково-практичній конференції «У пошуках правди та людяності в епоху війни» (День Незалежності України)