Перейти до вмісту

Участь завідувача кафедри Євгена Потапчука у тренінгу «Психологічна підтримка людей, які постраждали від війни»

22-25 вересня 2022 року доктор психологічних наук, професор Євген Потапчук прийняв участь у першій (4-х денній) частині тренінгу «Психологічна підтримка людей, які постраждали від війни». Тренінг проводивсяу місті Тернопіль і мав за мету надати учасникам знань та практичних навичок з психологічної підтримки, відновлення ментального здоров’я та запобігання загрозливих наслідків, спричинених війною, з подальшим повернення постраждалих осіб до мирного цивільного життя.

Освітній компонент першого тренінгу був присвячений тематиці психічного здоров’я та психосоціальної підтримці в надзвичайних ситуаціях за стандартами IASC. Він включав стратегії, практики та методики, спрямовані на реабілітацію постраждалих громад та індивідів.

Учасники тренінгу отримали корисні знання щодо впливу надзвичайних ситуацій (війни) на психічні стани людини, психосоціальної підтримки родин і громад, які постраждали від війни, а також навички роботи з наявними ресурсами та можливостями.

Продуктивній роботі сприяли і самі учасники тренінгу, кожен з яких представляв різні регіони України та свій унікальний досвід психологічної підтримки людей з початку російського вторгнення в Україну. На тренінгу професор Євген Потапчук знайшов багато однодумців, подружився з цікавими особистостями, наприклад з Президентом Громадської організації «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга» професором Олегом Панченко, який в місті Константинівка, Донецька обл. багато років керує державним закладом «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України». Професор О. Панченко запросив колектив кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету до співпраці, зокрема з питань психологічної допомоги родинам, які постраждали від війни.

Загалом участь у тренінгу дозволила професору Є. Потапчуку не тільки підвищити рівень своєї професійної кваліфікацію та знайти партнерів для майбутньої співпраці, а ще й набути корисні знання та цікаві розробки для проведення занять з таких навчальних дисциплін як «Психологія здоров’я та психогігієна», «Кризове сімейне консультування», «Теорія і практика сімейного консультування» та ін.

Кафедра  психології та педагогіки