Перейти до вмісту

Співпраця університету з прикордонним закладом вищої освіти щодо формування етичних цінностей та моральної поведінки молоді

У контексті співпраці Хмельницького національного університету з Національною академією Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького завідувачем кафедри психології та педагогіки –доктором психологічних наук, професором Потапчуком Євгеном Михайловичем у січні 2023 року проведено низку авторських занять з майбутніми офіцерами-прикордонниками на тему «Моделі поведінки людини як ознака соціальної адекватності». Ці заняття проводилися в межах програми формування етичних цінностей та моральної поведінки молоді, що нині реалізується в прикордонному закладі вищої освіти з залученням провідних фахівців різних сфер.

Під час заняття професор Є. Потапчук зазначив, що людина часто стає заручником незнань психологічних закономірностей свого життя та невміння бути його сценаристом і режисером. Особливої уваги в цьому контексті заслуговують знання психологічних закономірностей самотворення (формування власних ціннісно-нормативних смислів (сенсів)), можливостей досягнення важливих життєвих цілей. Відсутність таких знань робить людей беззахисними перед проблемами інтеграції у суспільство та різними життєвими випробовуваннями, зокрема під час війни. Все це прямо чи опосередковано відображається у моделях поведінки людини і штовхає її до вибору деструктивної моделі самоствердження у соціумі чи пасивного буття.

Слухачі отримали змогу розширити та поглибити свої знання про людину як суб’єкта самотворення в професійній та сімейній сфері, про позитивні моделі поведінки в різних умовах, зокрема, під час війни (ролі берегині, захисника, героя, боягуза, втікача тощо). Після заняття вони активно цікавилися у Євгена Михайловича різними питання, пов’язаними з психологічними особливостями соціальної адекватності людини, її здатності визначати та досягати важливі життєві цілі, а також свідомо втілювати героїчні моделі поведінки при захисті своєї країни. Крім того, майбутні офіцери цікавилися особливостями вступу та навчання в магістратурі та аспірантурі Хмельницького національного університету.

Представники керівництва прикордонного закладу вищої освіти висловили вдячність завідувачу кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету за надану цікаву і корисну інформацію та сподівання на подальшу співпрацю.

Кафедра психології та педагогіки