Перейти до вмісту

Онлайн-зустріч здобувачів ступеня доктора філософії з керівницею Центру сімейної психології «Щаслива сім’я» (м. Луцьк)

8 лютого 2023 р. для здобувачів ступеня доктора філософії (спеціальність 053 «Психологія) «Науково-психологічна майстерня професора Потапчука» зустрілися з надзвичайно цікавою особистістю – керівницею Центру сімейної психології «Щаслива сім’я», доцентом кафедри практичної та клінічної психології Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидатом психологічних наук, доцентом Федоренко Раїсою Петрівною.

Раїса Петрівна поділилася багатим досвідом консультативної роботи, а також результатами досліджень комплексних проблем шлюбно-сімейних взаємин. У 2000 році вона захистила дисертацію на тему «Психологічні особливості перебігу сімейної кризи у молодого подружжя». На теперішній час вона є автором та співавтором більше 80 наукових публікацій, які стосуються проблем дослідження психологічних особливостей функціонування сучасної сім’ї, результатів корекційної роботи з сімейними кризами. Серед її наукових та науково-методичних доробок особливою популярністю користуються монографії: Психологія молодої сім’ї, Психологічна допомога учасникам АТО та їх сім’ям; навчальні посібники: Психологія сім’ї, Психологічне консультування та психотерапія: зміст, прийоми, технології та інші.

Дослідниця акцентувала увагу на виникненні сімейних криз в умовах сьогодення як комплексних психологічних проблемах, особливостях їх дослідження та інтерпретації отриманих даних. Зустріч з Раїсою Петрівною спонукала слухачів осмислити психологію сім’ї як галузь наукових знань, критично і системно оцінити результати власної науково-дослідної роботи у контексті усього комплексу сучасних знань щодо досліджуваної проблеми. Учасники наукового гуртка цікавилися різними актуальними задачами психології сім’ї, можливостями психолога розробляти та реалізовувати наукові та/або інноваційні проєкти у сфері сімейного консультування, які дають можливість переосмислити наявне та створити нове цілісне знання.

Загалом слухачі отримали багато корисної інформації про теорію і практику сімейного консультування, яка сприяєпідвищенню здатності здобувачів ступеня доктора філософії розв’язувати професійні завдання та комплексні проблеми дослідницького характеру під час проведення наукового дослідження.

Кафедра психології та педагогіки