Перейти до вмісту

Участь викладачів та здобувачів у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Вектори соціальної, організаційної та економічної психології» (м. Київ)

17 лютого 2023 року викладачі кафедри педагогіки та психології Хмельницького національного університету та здобувачів вищої освіти взяли участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Вектори соціальної, організаційної та економічної психології», яку було організовано кафедрою психології Державного торговельно-економічного університету (м. Київ), спільно з Інститутом психології НАПН України імені Г.С. Костюка та Міжнародною академією психодрами.

До роботи на конференції долучилися більше 30 закладів вищої освіти та науково-дослідних установ, психологи Збройних Сил України, державних закладів та органів місцевого самоврядування, відомі вітчизняні практики психологічної науки України та 13 країн світу.

Серед спікерів – представники провідних закладів вищої освіти та науково-дослідних установ України, Польщі, Болгарії, Германії, Швейцарії, Ізраїлю, Великобританії, Фінляндії, Сербії, Хорватії, Туреччини, Нідерландів.

Варто зазначити, що в ролі спікера виступив і завідувач кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету, доктор психологічних наук, професор Євген Потапчук, який представив на пленарному засіданні виступ на надзвичайно актуальну тему «Родина як суб’єкт відновлення та збереження психічного здоров’я людини в умова війни». У своєму виступі він звернув увагу учасників конференції на те, що родина має потужні ресурси для збереження психічного здоров’я своїх членів. Такими ресурсами є, насамперед, здоровий морально-позитивний клімат сім’ї, емоційна близькість між членами родини та ефективна реалізація сімейних функцій. Серед важливих функцій сім’ї в умовах війни особлива роль належить емоційно-психологічній (психогігієнічній) та інтелектуально-світоглядній функціям. Здатність родини виступати джерелом відновлення фізичних та психічних сил своїх членів в умовах війни великою мірою залежить від їх уміння усвідомлювати і розв’язувати сімейні та особисті проблеми і крок за кроком створювати модель стабільної сім’ї.

У рамках конференції відбувся круглий стіл «Філософія війни: психологічний аспект», де учасники змогли ознайомитися із сучасними практиками психологічної роботи з різними верствами населення, отримати новий досвід, та обговорити подальші шляху узгоджених дій та співпраці з міжнародними партнерами щодо соціально-психологічної підтримки населення України в умовах війни.

Доцент кафедри,доктор філософії з психологіїДарія Карпова, представила на круглому столі виступ на тему «Вплив війни на моделі поведінки шлюбних партнерів», у якому зазначила, що війна викликає у шлюбних партнерів невпевненість у завтрашньому дні, нівелює бажання активно реалізовувати сімейні функції. Через переживання у подружжя з’являється негативний настрій, апатія, астенія, зацикленість на однотипних діях. Все це не сприяє ефективній реалізації сімейних функцій. Звідси виникає потреба у проведені з членами різних громад системних просвітницьких заходів щодо розуміння негативних наслідків впливу війни на моделі поведінки шлюбних партнерів та формування в них психологічної готовності до запобігання та нівелювання цього деструктивного впливу. Звідси виникає потреба вести мову про загальну психологічну просвіту членів родини щодо відновлення та підтримки сімейного комфорту в умовах війни.

Викладачі та здобувачі отримали багато цікавої та корисної інформації, що сприяють: підготовці фахівців, здатних розв’язувати складні освітні та професійні практичні задачі інноваційного характеру у галузі психології та підвищенню здатності здобувачів ступеня доктора філософії розв’язувати професійні завдання та комплексні проблеми інноваційного й дослідницького характеру теоретичної, прикладної та практичної психології.

Колектив кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету висловлює щиру вдячність члену організаційного комітету конференції, завідувачу кафедри психології Державного торговельно-економічного університету, доктор психологічних наук, доценту Миронцю Сергію Миколайовичу за запрошення, чітку організацію роботи та плідну співпрацю.

Кафедра психології та педагогіки