Перейти до вмісту

Навчання викладачів кафедри за «8-ми кроковою програмою психологічної підтримки людей, які втратили близьких».

4-5 березня 2023 року викладачі кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету взяли участь у навчальному тренінгу «8-ми крокова програма психологічної підтримки людей, які втратили близьких», розроблена датськими і норвезьким фахівцями (Х.Сантандер, Е.Г. Рьокхольт, А.Селнес). Тренінг проводив директор ГО “Інституту психології здоров’я”, кандидат психологічних наук, травматерапевт Володимир Волошин, який представляє зазначену програму в Україні.

8-крокова програма реалізується в рамках співпраці міністерства закордонних справ Норвегії і міністерства охорони здоров’я України Норвезьку сторону проєкту по підтримці людей у горюванні очолює Кнут Андерсен.

Під час заходу було подано огляд теорій про переживання горя і втрати, розглянуто, різновиди втрат, структуру 8-крокової програми, а також опрацьовано низку практичних вправ, які використовуються у роботі груп підтримки людей, що переживають втрату близьких.

Тренінг був організований у рамках міжнародної співпраці кафедри психології та педагогіки з норвезькими вишами і громадськими організаціями по навчанню і впровадженню 8-крокової програми підтримки осіб, що переживають втрату, у Хмельницькому і Хмельницькій області.

У подальшому колектив кафедри планує розробку вибіркової навчальної дисципліни за 8-кроковою програмою для здобувачів другого (магістерського) і третього (доктора філософії) рівнів вищої освіти, а також програми підвищення кваліфікації психологів і соціальних працівників міста і області.

Колектив кафедри психології та педагогіки висловлює щиру подяку Володимиру Волошину, ГО «Інститут психології здоров’я» та норвезьким колегам за новий досвід і співрацю.

Кафедра психології та педагогіки