Перейти до вмісту

Коментар психолога для «33 каналу» з приводу конфлікту в Івано-Франківську пенсіонерки та дівчини зі скакалкою

22 березня 2023 року журналісти «33 каналу» поспілкувалися з завідувачем кафедри психології та педагогіки Євгеном Потапчуком з приводу конфлікту в Івано-франківську пенсіонерки та дівчини зі скакалкою. Їх цікавила експертна думка психолога щодо цієї сварки, яка набула великого резонансу.

Відбулася цікава розмова щодо причин конфлікту, індивідуально-психологічних і вікових особливостей опонентів, а також моделей їх поведінки. Євген Потапчук звернув увагу на те, що індивідуально-психологічна своєрідність кожної людини є підґрунтям для появи суперечностей, протиріч, а отже конфліктних ситуацій. Люди похилого віку можуть виявляти егоцентризм, невдоволення, прагнення повчати, нав’язувати свою думку (агресивні буркуни, сумні невдахи, нещасні самітники). А молоді люди демонструють протест, захищають особисті кордони та прагнуть довести власну правоту.

Для запобігання і конструктивного розв’язання конфліктів важливо знати і вміти застосовувати доречні стратегії поведінки. Такі вміння діти мають набувати, насамперед, у своїх сім’ях. При правильних моделях виховання людина стає носієм загальнолюдських цінностей (певної толерантності, взаємної поваги до людей, відчуття власної гідності, самоконтролю та ін.). Окремо обговорили оптимальні моделі поведінки при виникненні конфліктів (боротьбу, компроміс, пристосування, співпрацю, уникнення). Маємо надію, що експертна думка психолога щодо цього конфлікту буде корисною для глядачів, розширить їх уявлення про шляхи запобігання та розв’язання конфліктів у різних сферах їх виникнення.

Кафедра психології та педагогіки