Перейти до вмісту

Мотиваційна онлайн-зустріч аспірантів, наукових керівників і викладачів кафедри психології та педагогіки з Павленко Мариною після її захисту

15 січня 2024 р. гарант освітньо-наукової програми «Психологія», доктор психологічних наук, професор Євген Потапчук організував зустріч здобувачів ступеня доктора філософії (спеціальність 053 «Психологія), їхніх наукових керівників та викладачів з аспіранткою Павленко Мариною, яка наприкінці 2023 року успішно захистила дисертаційне дослідження на тему «Психологічні особливості запобігання мобінгу серед учнів середніх класів». Слухачі мали нагоду послухати від здобувачки поради щодо питань, які можуть виникати на різних етапах процесу підготовки докторів філософії з психології. Марина поділилася першими враженнями від захисту дисертаційного дослідження, звернула увагу на особливості підготовки та оформлення дисертації згідно встановлених вимог, акцентувала увагу на своєчасному висвітлені основних результатів дослідження у наукових публікаціях у фахових виданнях. При цьому спікер зазначила, що в Хмельницькому національному університеті створені гарні умови для проведення апробації наукових досліджень, зокрема:

  • активно функціонує науковий журнал «Психологічні травелоги» (категорія «Б»), в якому вона оприлюднювала результати свого наукового пошуку;
  • щорічно проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання теорії та практики психолого-педагогічної підготовки майбутніх фахівців;
  • аспіранти забезпечені доступом до приміщень та лабораторій кафедри, матеріалів Інтернету, наукової літератури за спеціальністю.

Учасники зустрічі цікавилися різними питаннями, пов’язаними з проходженням аспіранткою освітньо-наукової програми, дисциплін загальної та спеціальної підготовки.

На зустрічі була присутня завідувач відділу аспірантури та докторантури університету Олена Петяк, яка звернула увагу слухачів на різні зміни у підготовці аспірантів, а також нагадала вимоги деяких нормативних документів. Було підкреслено, що дисертаційна робота не повинна містити академічного плагіату, фальсифікації, фабрикації (вимоги доброчесності) та має бути своєчасно розміщена на сайті Хмельницького національного університету.

Загалом слухачі отримали багато корисної інформації про підготовку та захист дисертаційного дослідження, яка допоможе керівникам правильно здійснювати наукове керівництво роботою над дисертацією, а аспірантам запобігати різнопланових проблем та помилок у виконанні індивідуального навчального плану та індивідуального плану наукової роботи. Все це сприяє розумінню здобувачами алгоритму своїх дій та мотивує до ефективного виконання вимог освітньо-наукової програми.

Кафедра психології та педагогіки