Перейти до вмісту

Проблема збереження ментального здоров’я українців

Під час війни особливої актуальності набула проблема відновлення та збереження метального здоров’я населення України. Адже небезпечні чинники війни значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів, як-от депресія, тривога, постcтресові розлади тощо. Тому підтримка психічного здоров’я людини стала одним з пріоритетних завдань державної політики.

Викладачі кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету беруть активну участь у різних заходах нашого міста та регіону, які сприяють психологічній просвіті населення, розширяють уявлення людей про важливість збереження свого психічного здоров’я і своїх близьких.

Днями професор кафедри психології та педагогіки Євген Михайлович Потапчук взяв участь у прямому ефірі телеканалу ТВ7+, під час якого обговорювали тему «Країна майбутнього: психологія війни: чи дбають українці про ментальне здоров’я?». В колі колег Тетяни Матвійчук, Тетяни Кріль-Фрицак, Оксани Афадєєвої, Альони Маримонської висвітлювали важливі питання психологічної допомоги українцям, шляхи самодомоги та підтримки близьких, досвід та ознаки, що свідчать про необхідність звернення до психологів.

Професор Євген Потапчук, опираючись на значний досвід практичної та наукової роботи, акцентував увагу слухачів на усвідомлення своїх ресурсів як суб’єктів самозбереження, на можливостях членів родини реалізовувати психотерапевтичну функцію та втілювати важливі сімейні ролі «мотиватора», «порадника», «розрадника» і тим самим сприяти відновленню і збереженню психічного здоров’я своїх рідних та близьких. Підкреслив необхідність у проведенні системної психологічної просвіти населення з питань відновлення ментального здоров’я. Наприкінці програми завершив свій виступ фрагментом мотивуючого авторського вірша, який було б доречно використовувати як повсякденний девіз:

«Не смій казати, друже, «я не можу», іди вперед – на перекір вітрам.

Ніхто тобі ніколи не поможе, якщо пасивним вічно будеш сам!»

Кафедра психології та педагогіки